Riksteatern söker 2 skådespelare till ”Du har hela livet, habibi”

Riksteatern Norsborg

Beskrivning:
Barn & Unga producerar scenkonst för den unga publiken, engagerar unga i projekt och leder utvecklings/fördjupnings arbete när det gäller scenkonst för, med och av unga.

Genom scenkonst vill Barn & Unga förmedla berättelser och bilder som gestaltar barn och ungas komplexa vardag och som tar spjärn mot de enkla förklaringarna. Vi arbetar med scenkonstnärer och aktörer som sätter en stor vikt vid publiken och det konstnärliga tilltalet. Vi söker nutida uttryck som engagerar den unga publiken, och vi har processer som involverar unga i det konstnärliga skapandet.

Om pjäsen:
Pjäsen handlar om Cynthia, vars föräldrar är inflyttade till Sverige från Libanon, som växer upp i ett samhälle hon inte riktigt känner igen sig i.

I pjäsen möter den äldre Cynthia den yngre versionen av sig själv och tillsammans nystar de upp historier från uppväxten, men upplever dem helt olika. En nyskriven pjäs om att växa upp i två olika kulturer, med känslan av vara främmande både i sin familj och i skolan. Om att hitta sin identitet när man växer upp i mellanförskap med rasism och mobbing. Cynthia spelas av två olika skådespelare. En föreställning för högstadiet på turné i gymnastiksalar runtom i landet under vår 2020 – och spelperiod i Örebro höst 2020. Pjäsen är skriven av Chantale Hannouch och sätts upp i samarbete med Örebro länsteater.

Vi söker två kvinnliga skådespelare som ska gestalta samma karaktär vid två olika åldrar:
- En skådespelare till rollen den yngre Cynthia. Karaktären är en tonårig tjej i åldern 12-16 år. Du ska vara i en ålder eller ha ett utseende som gör att du har förutsättningar att på ett trovärdigt sätt gestalta karaktären ur ett åldersperspektiv. Du ska dock vara minst 18 år.
- En skådespelare till rollen den äldre Cynthia. Karaktären är en ung kvinna i åldersspannet 25-30 år. Du ska vara i en ålder eller ha ett utseende som gör att du har förutsättningar att på ett trovärdigt sätt gestalta karaktären ur ett åldersperspektiv.

För båda rollerna gäller att du har:
- erfarenhet av att jobba i professionella scenproduktioner
- erfarenhet att jobba i workshopform med textmaterial,
- egna erfarenheter som anknyter till tematiken och som underlättar hur du relaterar till texten/materialet,
- ett utseende som kan bedömas ha förutsättningar att på ett trovärdigt sätt gestalta en karaktär från Mellanöstern, det är dock ej krav att ha ursprung i vare sig Libanon specifikt eller ett annat Mellanösternland.

Övrigt:
Vi gör ett första urval utifrån de ansökningar som kommer in och kallar därefter till audition. Audition kommer att äga rum den 9 och 10 mars på Riksteatern i Hallunda, Stockholm. Repetitioner påbörjas i januari 2020. Turnén pågår vår 2020 med efterföljande spelperiod i Örebro höst 2020.

Välkommen med din ansökan!
Vi vill att du i din ansökan bifogar CV och personliga brev. Vi behandlar ansökningar löpande. Sista ansökningsdatum är 15/2.

Riksteatern är en folkrörelse som äger en turnerande nationalscen. Över 37 000 medlemmar, 230 Riksteaterföreningar, 21 regionala föreningar och 50 anslutna organisationer i hela Sverige är en del av Riksteatern som arrangerar, förmedlar, producerar och utvecklar scenkonst. Kärnan i folkrörelsen är ideellt arbetande i teaterföreningar över hela landet – det är de som är Riksteaterns ägare. Som folkrörelse och nationell scenkonstinstitution bär Riksteatern ett stort ansvar att genom ett tydligt jämlikhets- och mångfaldsarbete skapa scenkonst som har förutsättningar att nå alla i hela landet. Riksteaterns vision är scenkonst som sätter tankar och känslor i rörelse. Vi vill vara en organisation för alla, med plats för var och ens särskilda förmågor, perspektiv och kreativitet. Därför strävar vi efter blandad arbetskraft som med sina olika erfarenheter har förutsättningar att bredda vårt utbud av scenkonst och därmed nå en bredare publik. Vi strävar med andra ord efter mångfald på, bakom och framför scenen. Riksteatern medverkar till mer än en miljon scenkonstbesök per år och har också en omfattande internationell verksamhet. Cullbergbaletten och Tyst Teater är en del av Riksteatern. Läs mer på riksteatern.se

Arbetslivserfarenhet: Skådespelare: erfarenhet efterfrågas
Månadslön

Anställningsvillkor 100%. Tillträde: 1/1-2020
Visstidsanställning till 2020-01-01

Kontaktpersoner:
Kajsa Åsheim, Telefonnummer: 08-531 99 205
Jenny Engström, Telefonnummer: 070 637 78 90

Riksteatern
Teater, Barn & Unga
Hallundavägen 30
14583 Norsborg

Sök jobbet senast 15 februari 2019
Ange referens 2019/5.

Ansök nere till höger
Kön: Ej specifierat
Sista ansökningsdag: 2019-02-15
Produktionsplats: Ansök här
Webbsida: www.riksteatern.se
Tillbaka