Följ våra praktiska tips så ökar dina chanser till jobb

Genom att synas i Artistkatalogen ökar dina chanser att uppmärksammas av arbetsgivare inför kommande produktioner. Vare sig om du jobbar som artist
Se till att ha ett komplett CV

När du fyller i ditt CV tänk på att ge en så komplett bild som möjligt av dig själv. Du har plats för både en personlig presentation och möjlighet att lista dina meriter separat. Din personliga presentation bör vara så ärlig som möjligt men självklart skall den också väcka nyfikenhet hos läsaren. Undvika överdrivna superlativ och floskler utan berätta hellre vad du är helst vill jobba med och varför. Alla arbetsgivare vill ha engagerad personal - se till att visa dig engagerad i din sak.

En bild äger mer än tusen ord...

Du kan ladda upp 10 olika foton på ditt CV om du vill. Se till att bilderna håller god kvalitet och blanda gärna vanliga porträtt med film- eller scenfoton. Dina foton bör ej vara äldre är tre år för att inte vara missvisande. Om du inte har några bra foton hemma kanske du har möjlighet att anlita en fotograf som kan ta studiobilder av dig. Det kostar visserligen en del men en investering i professionella bilder brukar kunna betala sig relativt snabbt. Saknar du kontakter kan du anlita oss på redaktionen så kan vi anvisa dig till någon av våra samarbetspartners som erbjuder professionella fotografer till överkomliga priser. Tänk på att alltid ange fotografens namn när du lägger upp dina bilder.

...och en video säger mer än 10 foton

Allt fler arbetsgivare efterfrågar rörligt material, videos eller showreel på de artister de anlitar. Därför är det verkligen värt att investera i bra filmmaterial. En showreel består oftast av en ihop klippt filmsnutt på cirka 5 minuters längd. Men eftersom du kan lägga upp 10 olika filmklipp på din CV-sida kan du ha varva olika typer av filmer från din karriär. För dig som ännu inte medverkat i film eller TV finns nu möjlighet att skaffa video-CV. Det är en enklare filmpresentation tagen i studio där du under cirka 2-3 minuter får tala rakt in i kameran och presentera dig själv för arbetsgivaren. Filmen lägger du sedan upp på ditt CV. Vår samarbetspartner Millerspath erbjuder video-CV för 750:-. Du kan kontakta dem här >>

Redigera showreels och röstprover

Behöver du hjälp med att redigera befintligt material? Om du har ditt material på DVD:er eller CD-ROM skivor kan vi hjälpa dig med att klippa ihop en showreels eller nya röstprover åt dig. Som medlem i Scen & Film har du 2 timmar fri hjälp per år med redigeringsarbete, därefter betalar du endas 545:-/timme. Kontakta redaktion här så hjälper vi dig.

 
När du fått nytt jobb

Här finner du praktiska råd för dina kontakter med din nya arbetsgivare och vad du bör tänka på gällande dina avtal och ersättningar.

Är du anställd kan du läsa mer här >>
Är du frilansare kan du läsa mer här >>
Är du egenföretagare kan du läsa mer här >>


Mari Molander startade rollbesättarbyrån Molander A Casting 1994. Sedan dess har de rollsatt flera hundra reklamfilmer & annonskampanjer.
En casting directors bästa tips - Mari Molander berättar.

Kom i tid till casting
Det händer tyvärr allt för ofta att både skådespelare och statister kommer för sent till casting. Provfilmningen stressas på och vi kan inte utnyttja tiden effektivt. Vi har oftast bara 20 minuter filmtid per person eller per par så varje minut är värdefull. Det händer också att artister avbokar i sista sekunden - har vi då två bokade skådespelare som ska spela mot varandra i en scen blir den andre skådespelaren lidande. Sena ankomster påverkar leveransen av materialet till produktionsbolagen. När vi jobbar med utländska uppdragsgivare måste material digitaliseras snabbt för att e-postas till kunden på ett smidigt sätt.

Läs på
De artister vi erbjuder provfilmning är sådana personer vi anser utseendemässigt, åldersmässigt, hantverksmässigt har potential att kunna uppfylla kundens önskemål. Var därför noga med att läsa in det eventuella manus du fått per e-post före provfilmning. Utländska reklamfilmskunder begär oftast att få se 15-20 olika castingförslag redan från början på varje roll för att vinna tid och slippa begära kompletterande provfilmer.

Tid och arvode
Om du bli erbjuden arbete efter en provfilmning, kontrollera redan innan att du kan ta uppdraget och att det inte krockar med andra åtaganden. Gäller det en utlandsinspelning måste du vara tillgänglig under aktuell period. Inför reklamfilmscasting blir alla inkallade alltid informerade om arbetsdagar, arvodering och rättigheter redan innan provfilmning startar. Om du vill försöka omförhandla arvodet bör du meddela oss detta redan från början.

Tänk på ditt utseende
Fråga gärna efter lämplig klädsel när du skall provfilma. De flesta castingbolag arbetar under stor tidspress och kan missa att informera om klädsel. Om du ändrar ditt utseende efter en provfilmning måste du meddela castingbolaget och skicka in ett nytt foto. Ett nytt utseende kan minska dina möjligheter för det aktuella jobbet eftersom din provfilm inte längre visar din rätta person

Var noggrann med ditt CV
Se till att ha ett aktuellt presentationsmaterial på Scen & Films Artistkatalog. Bilder bör vara porträtt och i helfigur, utan konstiga vinklar eller för hårt stylade. Många tror att utseendet inte förändras med åren, men tyvärr är det så. Att ange "spelålder" istället för din riktiga ålder är inget vi rekommenderar. Överdriv inte dina språkkunskaper. Pratar du flytande som en infödd eller med brytning? Hur är det med dina dialekter? Samma sak här - var trovärdig och överdriv inte.